Welcome to IRCForumLarı®

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?
📌 Bilgilendirme: IRCForumlari.Web.Tr Online Skype destek hattı aktif edilmiştir. Online Skype destek adresi; sales@ircforumlari.web.tr

Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Haberleri kategorisinde AshaBi tarafından oluşturulan Türkiye'de yetişiyor, Ruslar kapış kapış alıyor! Kilosu 35 lira: Yazın yiyen hastalık nedir bilmiyor başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 12 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Haberleri
Konu Başlığı Türkiye'de yetişiyor, Ruslar kapış kapış alıyor! Kilosu 35 lira: Yazın yiyen hastalık nedir bilmiyor
Konuyu Başlatan AshaBi
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan AshaBi

AshaBi

Sunucu Sahibi
20 Eki 2023
10,819
19
38
İstanbul
www.ircforumlari.web.tr
Türkiye'de yetişiyor, Ruslar kapış kapış alıyor! Kilosu 35 lira: Yazın yiyen hastalık nedir bilmiyor

Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde toprak yapısı ve rüzgarın etkisiyle daha lezzetli yetişen coğrafi tescilli işarete sahip şeftali, iç pazarda olduğu kadar yurt dışında da büyük rağbet görüyor. Şeftalinin vücuda pek çok faydası bulunuyor. Güçlü bir C vitamini kaynağı olan şeftali, bağışıklık sistemini geliştiriyor.

Vk4MUhwLEkqsnT2jT-pVAw.jpg

Şeftaliler, aromasıyla, büyüklüğüyle ve görüntüsüyle özellikle Rusya'da büyük ilgi görüyor. Kilosu 35 liradan satılan şeftali üreticinin de yüzünü güldürdü.
HmfI70I0TkiA_lEpZ27L-Q.jpg

Geçen yıl coğrafi tescil işaretli Lapseki şeftalisinde yaklaşık 90 bin ton arası şeftali ihracatı gerçekleşirken, bu yıl ise bu rakamın yaklaşık 100 bin ton olması bekleniyor.
PfT2T3ZyIEO4uWSyrBc8sg.jpg

Çanakkale'nin Lapseki ilçesi, kirazı ve şeftalisiyle önemli bir rekolte ve pazar payına sahip. Kiraz sezonunun sona erdiği ilçede şeftali hasadı ise başladı. Şeftali denince de akla Lapseki ilçesi ve Umurbel beldesi geliyor. Yetkililer, yörede 40 bin dekar alanda bu yılki şeftali üretiminin 150 ton arasında olmasını bekliyor.
uQLavJRwPUCThxKLgZSY4Q.jpg

Geçen yıl coğrafi tescil işaretli Lapseki şeftalisinde yaklaşık 90 bin ton arası şeftali ihracatı gerçekleşirken, bu yıl ise bu rakamın yaklaşık 100 bin ton olması bekleniyor. Hasadı başlanan Lapseki şeftalisinin 30 ile 35 lira arasında satılması ise üreticiyi memnun etti. Üreticiler bu fiyatın hasat sonuna kadar böyle devam etmesini istiyor.
R1VGWkfs4UajtDCQX-zidw.jpg

Lapseki ilçesinde toprak yapısı ve rüzgarın etkisiyle daha lezzetli yetişen coğrafi tescilli işarete sahip şeftali, iç pazarda olduğu kadar yurt dışında da büyük rağbet görüyor. Aromasıyla, büyüklüğüyle ve görüntüsüyle dikkat çeken şeftaliler, özellikle Ruslar tarafından da bol bol tüketiliyor.
zNBh-VE0zkmHnnzc81n7qw.jpg

Yaklaşık bir buçuk aydır şeftali hasadının devam ettiğini belirten Lapseki İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan, “Şeftali ve nektarin hasadımız devam ediyor. Bütün çeşitler devreye girince bir hafta içinde üretimimiz pik seviyeye ulaşacak. Üreticimiz de memnun. Lapseki'mizde 40 bin dekar alanda şeftali ve nektarin üretimi yapılıyor. Bu yıl ise 150 bin tona yakın bir üretimimiz var. İhracatımızda artıyor. İhracatçılar Lapseki'mizdeki şeftali ve nektarinleri tercih ediyorlar. Yıllardır biz Rusya'ya ve dış pazara ürün sunuyoruz. İstanbul ve İzmir piyasası da bizim ürünlerimizi tercih ediyorlar.
WkSmEMHEukK__dcx0-_-EA.jpg

Ürünümüzün farklılığını coğrafi işaretimizle süsledik. Üreticimiz memnun, Lapseki'miz geçiş iklimine sahip bir coğrafya. Biz İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri olarak sahadayız. Üreticimizde bu konuda neyi nasıl yapması gerektiğini çok iyi biliyorlar. Üretimlerini, attıkları ilaçları zamanında takip ediyorlar ve sağlıklı bir şekilde ürün üretiyoruz. Tüketiciler, üzerinde Lapseki ve Çanakkale yazan tüm ürünleri gönül ferahlığıyla tüketebilirler. Şuanda 30 ile 35 lira arasında üreticiyi memnun eden fiyatlarla deva ediyoruz. İnşallah bu fiyatlar ürünün bol olduğu zamanlarda da devam eder. Böylelikle üretici hem kendi hem de ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam edecektir” dedi.
HdEld0X0tUqmAve0avV29Q.jpg

Lapseki'nin aranan ürünlerin üretildiği yer olduğunu da kaydeden Müdür Ali Kaçan sözlerine şöyle devam etti:“Herkes ürün üretebilir. Herkes ürün yetiştirebilir. Fakat Lapseki, ürettiği ürünün farklılığını ortaya koyuyor. Coğrafi işaret buradan ortaya çıkıyor.”Umurbey'de meyvenin bol olduğunu belirten şeftali üretici Hikmet Şahin ise, “Fiyat durumları şuanda iyi. Bereket versin. Fiyatlar 30 ile 35 lira. Fiyatlardan memnunum. Malına bakarsan, kalitesi iyi olursa, fiyatlarda karşılıyor” diye konuştu.Şeftalinin vücuda pek çok faydası bulunuyor.
ZQsjC-lksk2yagFlp2GDvQ.jpg

Şeftali, antioksidan özellikleri sayesinde cilt sağlığını destekler. Ciltteki serbest radikallerle savaşarak yaşlanma belirtilerini azaltabilir.
lOxKwnMoQEaBz8VgfM5ccQ.jpg

Yüksek miktarda C vitamini içeren şeftali, bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur ve vücudu hastalıklara karşı korur.KİLO KONTROLÜNE YARDIMCI Şeftali, düşük kalorili olup lif açısından zengin bir meyvedir. Bu özellikleri sayesinde kilo kontrolünde yardımcı olabilir.
VvxMDyXvKEKdaPjamvWXuA.jpg

A vitamini bakımından zengin olan şeftali, göz sağlığını korumak için önemli bir role sahiptir.
NR_qeihmfUifRmkzC3ipYQ.jpg

Şeftali lif bakımından zengin olduğundan sindirim sistemini düzenler ve kabızlık gibi sorunların önlenmesine yardımcı olabilir.Antioksidan özellikleri sayesinde şeftalinin kansere karşı koruyucu etkileri olabileceği düşünülmektedir.
nmsSD8i3C0eCCllTkTfgnA.jpg

Şeftali, kemikleri güçlendiren ve osteoporoz riskini azaltmaya yardımcı olan mineraller içerir.
iKLhMMjcvkaE69cfPClLNQ.jpg

Potasyum açısından zengin olan şeftali, kalp sağlığını destekler ve kan basıncını düzenler.Bu faydaları göz önünde bulundurarak, düzenli olarak şeftali tüketmenin sağlığınıza birçok açıdan olumlu katkıda bulunabileceğini söyleyebilirim.

Okumaya devam et...
 

Bu konuyu kimler açtı?

Üst Alt