AshaBi
Sunucu Sahibi
Yurt genelinde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinden seyrediyor. Bunaltıcı sıcaklar, vücut sağlığını da olumsuz etkileyebiliyor. Uzmanlar, özellikle 20 derecenin üzerindeki her bir derecelik sıcaklık artışının sağlığı ciddi anlamda etkilediğini vurguluyor. Aşırı sıcaklar 65 yaş üstü kişilerde kalp krizi riskini yüzde 2 artıyor.
Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, 20 derecenin üzerindeki her bir derecelik sıcaklık artışının 65 yaş üstü kişilerde kalp krizi riskini yüzde 2 yükselttiğini söyledi.
Prof. Dr. Altay, AA muhabirine, mevsim normalleri üzerinde seyreden sıcak havanın insan sağlığını olumsuz etkilediğini ifade etti.
Sıcak havanın kalp krizi, kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu gibi sağlık sorunlarına neden olduğunu dile getiren Altay, özellikle risk grubunda bulunan hastaların ve yaşlıların dikkatli olmaları uyarısında bulundu.
Sıcak havaların vücudun ısı dengesini bozduğunu ve kalp sağlığını doğrudan etkilediğini anlatan Altay, şunları kaydetti:
"20 derecenin üzerindeki hava sıcaklığı durumunda her bir derece sıcaklık artışında özellikle 65 yaş üstü bireyler için yüzde 2 oranında kalp krizi riskinin arttığı görülüyor. Sıcaklık ne kadar artarsa kalp krizini o kadar fazla görüyoruz. Bunun yanında hipertansiyon ve ritim bozuklukları ortaya çıkıyor. Ayrıca beyin kanaması gibi olumsuzlukları görebiliyoruz. O yüzden kronik hastalığı olanlar ve yaşlılar çok dikkatli olacaklar."
Prof. Dr. Altay, sıcak havalardan korunmak için bol sıvı tüketilmesi ve yağlı gıdalardan kaçınarak hafif yemeklerle sebze ve meyvelerin tercih edilmesi gerektiğini dile getirdi.Altay, günün en sıcak saatlerinde mümkün olmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Sıcak havalarda sağlığınızı korumak için bu kurallara dikkat edebilirsiniz. Bol su içmek vücut sıcaklığını düzenler ve dehidrasyonu önler. Mümkünse öğle saatlerinde güneşten kaçının ve gölgede kalın.
Nefes alabilen, hafif ve hava geçiren giysiler tercih edin. Ev veya iş yerinizde klima veya fan kullanarak iç mekanı serin tutun. Beton gibi yüzeylerde veya araç içlerinde uzun süre kalmamaya çalışın.
Vücut sıcaklığını düşürmek için serin su kullanın. Aşırı sıcaklarda fazla aktivite yapmaktan kaçının ve dinlenme araları verin.
Ağır yemekler vücut ısısını artırabilir, hafif ve taze gıdalar tercih edin. Baş, boyun ve bilek gibi bölgelere soğuk kompresler uygulayarak serinleyebilirsiniz.
Aşırı sıcaklar sırasında mümkünse iklimlendirilmiş ortamlarda zaman geçirin. Bu yöntemlerle vücut sıcaklığınızı kontrol altında tutabilir ve aşırı sıcaklardan korunabilirsiniz.
Okumaya devam et...