AshaBi
Sunucu Sahibi
Türk Dünyası ortak alfabe konusunda anlaşması Türkiye içinde de bir tartışma başlattı. Merak edilen soruya Türk Dil Kurumu Başkanı Profesör Doktor Osman Mert yanıt verdi. Ortak Türk alfabesi nedir, Türk alfabesi değişecek mi? İşte yanıtı...
Türk Devletleri Teşkilatı (TDT), 34 harften oluşan Ortak Türk Albesi'nin hayata geçirilmesine karar verdi.
Peki 29 harften oluşan Türk alfabesine aralarında Q ve X'inde bulunduğu 5 harf daha eklenecek mi?Türk Dil Kurumu Başkanı Profesör Doktor Osman Mert , "Bir dilde olmayan sesleri alfabesinde göstermenin bir anlamı yoktur. 34 harfli ortak çerçeve alfabedeki 5 harf, standart Türkiye Türkçesi’nde olmayan Türk lehçelerinde olan sesler için belirlenmiştir. Dolayısıyla bu beş harfin Türkiye Cumhuriyeti’nin alfabesinde gösterilmesine de gerek yoktur." açıklamasında bulundu.
Türk Dünyası Ortak Alfabe Komisyonu’nda yer alan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Osman Mert, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Ortak Türk Alfabesinin bir çerçeve alfabe olduğunu belirtti. Mert, "Herhangi bir ülkenin kullanacağı bir alfabe değil." dedi.
"Türkiye Cumhuriyeti bu çerçeve alfabedeki 29 harfi zaten 1928 yılından beri kullanıyor; kullanmaya devam edecek. Azerbaycan da aynı şekilde kendi alfabesini kullanmaya devam edecek. Sadece Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’da değişiklik olacak." bilgisini veren TDK Başkanı, 5 harfin Türkiye Türkçesi’nde olmayan bir sesin yer aldığı bir kelimeyi yazarken kullanılabileceğini söyledi.TDK Başkanı, "Tıpkı İngilizce yazarken gerektiğinde bizim alfabemizde olmayan W, Q işaretlerini kullandığımız gibi." diyerek de örnek verdi.
Okumaya devam et...