Welcome to IRCForumLarı®

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?
📌 Bilgilendirme: IRCForumlari.Web.Tr Online Skype destek hattı aktif edilmiştir. Online Skype destek adresi; sales@ircforumlari.web.tr

Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Güncel Haberler kategorisinde AshaBi tarafından oluşturulan Mesleğin son ustası: 50 yıldır hem geçimini sağlıyor hem de bir geleneği yaşatıyor başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 1 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Güncel Haberler
Konu Başlığı Mesleğin son ustası: 50 yıldır hem geçimini sağlıyor hem de bir geleneği yaşatıyor
Konuyu Başlatan AshaBi
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan AshaBi

AshaBi

Süper Üye
20 Eki 2023
16,993
19
38
İstanbul
www.ircforumlari.web.tr
Mesleğin son ustası: 50 yıldır hem geçimini sağlıyor hem de bir geleneği yaşatıyor

Tokat'ın Niksar ilçesinde 50 yıldır yayık üreten Cemil Kuru, mesleğin son ustası olarak el emeğiyle ürettiği geleneksel ürünleriyle hem geçimini sağlıyor hem de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan bir geleneği yaşatıyor.

aY0VEgUatE-FZig4cKwCwg.jpg

Niksar ilçesinde yaşayan 65 yaşındaki Cemil Kuru, 50 yıldır el emeğiyle yayık, fırın küreği ve yer sofraları üretiyor.
4C215aiKq0SQJy5vLNHp8Q.jpg

Çocuk yaşlarda başladığı bu mesleği, aralıksız olarak sürdürerek hem geçimini sağlıyor hem de eski bir geleneği yaşatıyor. İsmetpaşa Mahallesi Yangın Ahmet Sokak'taki küçük atölyesinde tek başına çalışan Cemil Usta, Tokat bölgesinde yayık üretimi yapan son usta olarak dikkat çekiyor. İnce ince doğranan keresteler kalıplara yerleştirilerek çemberle birleştiriliyor.
uwk20XFExUyVooFq5E40xg.jpg

Son olarak zımparalanan yayık ve fırın kürekleri satışa hazır hale getiriyor. Bir zamanların vazgeçilmezi olan yayıklara günümüzde ilgi azaldığı gibi bu mesleği devam ettirecek çırak ta bulunmuyor.
RBRGQEsS2EahZarFs3xYxA.jpg

Özellikle mayıs ve haziran aylarında yaylaya gidenlerin aldığı yayıklar günümüzde küçük kafe işletmeleri tarafından talep görüyor.
ckm6yo4lsECA_zP_B4DljA.jpg

Ailesiyle birlikte yayık yapmayı bir gelenek haline getiren Cemil Kuru; “Bizim sülaleden geliyor bu iş, babamdan öğrendim. 50 seneye yakın bir süredir bu mesleği icra ediyorum. Bu el sanatına olan ilgi giderek azaldı. Bu meslekte çırak yetişmiyor. Tokat bölgesinde benden sonra bu işi yapan olmayacak, biz son nesiliz” dedi.

Okumaya devam et...
 

Bu konuyu kimler açtı?

Üst Alt