Welcome to IRCForumLarı®

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?
📌 Bilgilendirme: IRCForumlari.Web.Tr Online Skype destek hattı aktif edilmiştir. Online Skype destek adresi; sales@ircforumlari.web.tr

Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Sağlık Haberleri kategorisinde AshaBi tarafından oluşturulan Konya'ya giden yemeden dönmüyor! Toroslardan gelen soğukluk \"Karlama\" başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 11 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Sağlık Haberleri
Konu Başlığı Konya'ya giden yemeden dönmüyor! Toroslardan gelen soğukluk \"Karlama\"
Konuyu Başlatan AshaBi
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan AshaBi

AshaBi

Sunucu Sahibi
20 Eki 2023
10,978
19
38
İstanbul
www.ircforumlari.web.tr
Konya'ya giden yemeden dönmüyor! Toroslardan gelen soğukluk

Konya'nın Bozkır ilçesinde emekli Hayrettin Kara, haftada 1 gün ilçe sınırlarında bulunan Toros dağlarından kesilen kar kütlelerini aracıyla getiriyor. Dağdan getirilen karlar, 'Karlama' denilen pekmez, vişne ve limon aromalarıyla karıştırılarak soğukluk olarak pazara gelen vatandaşlara sunuluyor.

T7AIWLffcEOqKKAduaai4A.jpg

Konya'nın Bozkır ilçesinde yaşayan emekli 58 yaşındaki Hayrettin Kara, çocukluk döneminde bunaltıcı sıcak havalarda serinlemek için ilçe sınırında bulunan Toros dağlarından getirdiği kar kütlelerinin üzerine pekmez dökerekkomşuları ile birlikte ‘karlama' adı verilen soğukluğu satmaya karar verdi.
vdFPeuc3LEuqdDBHeuF7pA.jpg

Hayrettin Kara emekli olduktan sonra kendisine bir iş kurma düşüncesinin ardından Toros dağlarından getirdiği kar kütlelerinin üzerine pekmez, vişne ve limon gibi farklı aromaları dökerek bardakta ‘karlama' satmaya başladı. Bozkır ilçesinde haftada bir kurulan pazara gelen vatandaşların ilgilisi ise ‘karlama' lezzetine yoğun oldu.
ZsnKbE0bpE208aBq-5rBZQ.jpg

Antalya'nın Akseki ilçesi ile Konya'nın Bozkır ilçesi sınırında bulunan Toros dağlarından buz kütlesi getirerek yaptığı ‘karlama' lezzetini anlatan Hayrettin Kara, “Ben bunu 8 yıldır yaz mevsimlerinde bu kar işini yapıyorum. Şenliklerde, festivallerde, düğünlerde ve pazarlarda satışımı yapıyorum. Bir gün önce Toros dağlarından getiriyorum.
PfeB5kUJO0iToTiJzUL_7g.jpg

Bu şekilde de satışını yapıp ekmeğimi kazanıyorum. Bu karın üzerine döktüğümüz doğalı pekmez, vişne, portakal ve limon gibi meşrubat çeşitlerini de üzerine dökerek tatlandırıyoruz.
m8GZ0Xj0d0a5EtGb3fxAOQ.jpg

Bizimde çocukluğumuzda bu şekilde dağdan kar getirirdik ve üzerine pekmezi de kimde varsa bulur dökerdik. Mahalleye toplanırdı kaşığı alan koşardı. Çocukken karlamayı hazırlar komşularla düğün pilavı yer gibi yerdik. Küçüklüğümüzden gelen bir gelenek, şimdi de karlamadan ekmeğimizi kazanıyoruz bundan” dedi.
GOS4uFnJ60-sgzOqMEFwjg.jpg

Yurt dışında yaşayan ve karlamayı severek tükettiğini söyleyen Mehmet Ercan, “Bu sıcakta karlı pekmez iyi oluyor. Soğuk meşrubat olarak tüketmek güzel, ben kendim yurt dışındayım her geldiğimde yerim Bozkır'da bunu” dedi.
AXTS9vTq40yBUTGeiYBKjw.jpg

Çocukluk döneminde severek tükettikleri karlamayı tüketen Emine Kutup Günaydın, “Toroslardan getiriliyorlar bu karı genellikle yaz aylarında mutlaka alırız kar pekmez çocukluğumuzun eğlencesi zevkle her geldiğimde mutlaka almaya çalışırım. Bugünde babama aldırdım çocukluk yaptım ‘baba ben bugün çocuğum bana bunu al dedim' oda sağ olsun aldı” ifadelerini kullandı.
WjgLjZCgvkarSVNxN0g5Vg.jpg

Pazara gelen Ömer Günaydın ise, “Yıllardır dağlardan getirip kendimiz yaparız ama artık dağdan getiriyorlar şimdi Konya merkezde oturuyorum ilçeye geldikçe kesinlikle tüketirim. Her zaman bulunmuyor” diye konuştu.

Okumaya devam et...
 

Bu konuyu kimler açtı?

Üst Alt