Welcome to IRCForumLarı®

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?
📌 Bilgilendirme: IRCForumlari.Web.Tr Online Skype destek hattı aktif edilmiştir. Online Skype destek adresi; sales@ircforumlari.web.tr

Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Güncel Haberler kategorisinde AshaBi tarafından oluşturulan Erzurum'un doğal buzdolapları! 12 ay boyunca burada saklıyorlar başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 10 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Güncel Haberler
Konu Başlığı Erzurum'un doğal buzdolapları! 12 ay boyunca burada saklıyorlar
Konuyu Başlatan AshaBi
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan AshaBi

AshaBi

Sunucu Sahibi
20 Eki 2023
11,018
19
38
İstanbul
www.ircforumlari.web.tr
Erzurum'un doğal buzdolapları! 12 ay boyunca burada saklıyorlar

Erzurum'un kuzey ilçelerinde asırlardır köylüler tarafından kullanılan doğal buzdolapları 12 ay kesintisiz hizmet veriyor.

jBvSlTeB-kufi4kmF_-6LA.jpg

Erzurum'un Olur ilçesi Ormanağzı köyü sakinleri, yüz yıllardır doğal buzdolaplarında yiyeceklerini saklıyorlar, gıda malzemelerini sağlıklı bir şekilde muhafaza ediyorlar. Bunları yaparken tek kuruş daha elektrik masrafları olmuyor.
OUojhrNEKkO95lKWJEb5ag.jpg

Ormanağzı köyünün bir çok noktasındaki kayalıklarda bulunan oyuklarda tulum peyniri, çaşır, tereyağı ve bir çok salamura yiyeceklerini saklayan vatandaşlar ürünlerin farklı lezzet kazandığını ifade ettiler. Doğal buzdolaplarında yaz aylarında ortalama sıcaklık 5-6 derece oluyor.
oxWrmRNVF0mtnEXjPS2hzA.jpg

Oyukların içerisindeki doğal soğuk hava nedeniyle yiyeceklerin buzdolabından daha iyi sakladığına inanan köylüler adeta doğal buzdolabı olan minik mağaralara gözleri gibi bakıyorlar.
4I4Z-kdwBU61eRuI9y8q0A.jpg

Doğal buzdolaplarına yerleştirilen peynirler ise Nisan-Ekim ayına kadar kışın tüketilmek üzere muhafaza ediliyor.
TBjOqkVmfEWfp0fGgnt1Ng.jpg

Ormanağzı köyü sakinlerinden Onur Sezgin, “Peynirlerimiz burada bekledikçe ayrı bir lezzet ve tat kazanıyor.
ci8WWihPhk-euvnJBKECUQ.jpg

Buzdolabına konulan peynirler, zaman zaman bozulabiliyor ancak mağarada saklanan peynirlerde böyle bir şey söz konusu değil.
8CwHDW_KCUSLyYYEoKvEGQ.jpg

Peynir saklama telaşımız Nisan aylarında başlıyor ve yıl sonuna doğru tekrar buradan çıkarılarak tüketiliyor” şeklinde konuştular.
ROkPBP4EHkKehu7gD8jo1w.jpg


Okumaya devam et...
 

Bu konuyu kimler açtı?

Üst Alt