AshaBi
Sunucu Sahibi
Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki kadınlar bahçelerden büyük emek ve özveriyle topladıkları kayısıları tencerede kaynatarak pestile dönüştürüyor. Doğal meyvelerden elde edilen pestil, vücut için güçlü bir enerji kaynağı. Spor sonrası veya yorucu bir günün ardından enerji ihtiyacını karşılamak için iyi bir atıştırmalık olabilir
Her sene olduğu gibi bölge halkı meyve ağaçlarından ürünlerini toplamaya başladı.
Kadınlar, daha çok kış ayında tüketilmek için meyve ağaçlarında bulunan kayısıları büyük bir zahmetle toplamaya ve pestile dönüştürmeye başladı.
Meyve bahçelerinden topladıkları kayısıları eve getirerek tek tek yıkadıktan sonra parçalara ayırarak tencerede kaynatan kadınlar, daha sonra da beyaz yağlı kağıtlar üzerine kayısıların sulu halini dökerek pestile dönüştürüyor.
"Bu meyveler büyük zahmetlerle buraya kadar geliyor" diyen Yasemin Baran, “Her sene olduğu gibi kış hazırlığı yapıyoruz. Kış aylarında tüketmek için çeşitli gıdalar hazırlıyoruz ve saklıyoruz.
Bu dönemde bahçeden getirdiğimiz kayısıları evde yıkadıktan sonra parçalara ayırarak kaynatıyoruz.
Su haline gelin kayısıları daha sonra pestile dönüştürüyoruz. Buna doğal pestil diyebiliriz” dedi.
Kuru meyve bazlı malzemelerin karıştırılarak hazırlanmasından elde edilen ve lezzetli bir tatlı türü olan pestil, meyve pürelerinden yapıldığı için son derece besleyicidir. Meyvelerden elde edildiği için C vitamini zenginidir.
Çeşitli vitamin ve mineralleri içinde barındıran pestil, sindirim sistemini düzenlemeyede yardımcı olur. Çünkü içerdiği meyveler genellikle bol lif kaynağı olur.
Yüksek doğal şeker içeriği nedeniyle, pestil hızlı bir enerji kaynağı olabilir. Spor sonrası veya yorucu bir günün ardından enerji ihtiyacını karşılamak için iyi bir atıştırmalık olabilir.
Eğer ev yapımı veya katkı maddesi içermeyen pestil tercih ederseniz, bu ürün daha doğal ve sağlıklı olabilir.Ancak, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar da varestil, yüksek şeker içerebilir, bu nedenle şeker hastalığı gibi sağlık sorunları olan kişilerin tüketimini sınırlamaları gerekebilir.
Yüksek kalorili olabilir, bu yüzden porsiyon kontrolü yapmak önemlidir.
Okumaya devam et...