AshaBi
Sunucu Sahibi
Vitaminler dengeli beslenmenin bir parçası olarak kabul edilir. Güçlü bir bağışıklık ve hafıza için vücudunuzun D, C, E, B12 gibi vitaminlere ihtiyaç duyar. Genellikle bu vitaminleri takviye olarak kullanabilirsiniz. Ancak bazı besinler takviyelerden bile daha etkili. İşte vitamin zengini o besinler....
Dengeli bir beslenmenin parçası olarak alındığında bazı vitaminler daha uzun, daha sağlıklı bir yaşam sürmenize yardımcı olabilir ve genel sağlığın korunmasında önemli roller oynayabilir.
Takviye almak bu vitaminleri almanın bir yolu olsa da, genel sağlığı iyileştirebilecekleri ve belki de uzun ömürlülüğe katkıda bulunabilecekleri için bunları çeşitli ve dengeli bir beslenmeden almak da önemlidir.
Doğada bulunan bazı besinler, vitamin ve mineral zengini oldukları için vücut için çok faydalıdır.
Tamamen doğal vitamin kaynağı olan bu besinler vücut direncini artırarak hastalıklara karşı daha dirençli olmanıza da yardımcı olur.
Genellikle "güneş ışığı vitamini" olarak adlandırılan D vitamini, bağışıklık sistemi performansı, kemik sağlığı ve ruh hali kontrolü için gereklidir. Yeterli miktarda D vitamini, kanser, otoimmün bozukluklar ve kalp hastalığı gibi uzun süreli hastalıkların olasılığının azalmasıyla ilişkilendirilmiştir. Güneş ışığına maruz kalma, yağlı balıklar (somon ve uskumru gibi), zenginleştirilmiş gıdalar ve takviyeler kaynaklardan bazılarıdır.
Antioksidan özelliklerle dolu olan C vitamini, bağışıklığı güçlendirir ve hücreleri serbest radikallerin zararlarından korur. Aynı zamanda kolajen oluşumuna, yaraların iyileşmesine ve demirin emilmesine de yardımcı olur.
Araştırmalar, yeterli miktarda C vitamini tüketmenin kalp hastalığı, çeşitli kanser türleri ve yaşlanmanın neden olduğu bilişsel kayıp riskini azaltabileceğini gösteriyor. Brokoli, dolmalık biber, kivi, turunçgiller ve meyveler de mükemmel kaynaklardır.
Güçlü antioksidan özellikleriyle bilinen E vitamini, hücrelerin her ikisi de yaşlanma ve kronik hastalıklarla bağlantılı olan oksidatif stres ve iltihaplanmaya karşı korunmasına yardımcı olur. Aynı zamanda sağlıklı cildi ve güçlü bir bağışıklık sistemini destekler. Çeşitli çalışmalara göre, E vitamini Alzheimer hastalığı ve yaşa bağlı bilişsel gerileme riskini azaltabilir. Sert kabuklu yemişler, tohumlar, ıspanak, bitkisel yağlar ve zenginleştirilmiş tahıllar besin kaynaklarına örnektir.
Özellikle yaşlandıkça B12 vitamini kırmızı kan hücresi oluşumu, DNA sentezi ve nöron fonksiyonu için hayati öneme sahiptir. Aynı zamanda genel sağlıkta da kritik bir rol oynar. Yeterli B12 tüketimi anemiyi önlemeye, kalp hastalığına karşı korunmaya ve bilişsel işlevi korumaya yardımcı olabilir. Et, deniz ürünleri, yumurta, süt ürünleri ve zenginleştirilmiş gıdalar besin kaynaklarına örnektir. Yaşlılar, vejeteryanlar veya veganlar gibi yetersizlik riski taşıyan kişilere takviye tavsiye edilir.
K2 vitamini sağlıklı kan pıhtılaşması, kalp sağlığı ve kemikler için gereklidir. Kalsiyumun arterlerde ve yumuşak dokularda birikmesini önleyerek ve onu kemiklere ve dişlere yönlendirerek osteoporoz ve kardiyovasküler hastalık riskini azaltabilir. Gıda kaynakları arasında peynir, yumurta sarısı, fermente gıdalar (natto gibi) ve çimlerde yetiştirilen hayvan ürünleri yer alır.
ÖNEMLİ! Stres yönetimi, düzenli fiziksel aktivite, yeterli uyku, tütün ve alkolden uzak durma ve sağlıklı kiloyu koruma gibi diğer yaşam tarzı seçimleri de uzun bir ömre önemli katkılar sağlıyor. Herhangi bir büyük diyet veya ek değişiklik yapmadan önce daima profesyonel tavsiye alın.
Okumaya devam et...