Welcome to IRCForumLarı®

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?
📌 Bilgilendirme: IRCForumlari.Web.Tr Online Skype destek hattı aktif edilmiştir. Online Skype destek adresi; sales@ircforumlari.web.tr

Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Teknoloji Haberleri kategorisinde AshaBi tarafından oluşturulan Dinozor Çağı'nın sonu: Dünyada yaşamı bitiren gök taşı nereden geldi? başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 14 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Teknoloji Haberleri
Konu Başlığı Dinozor Çağı'nın sonu: Dünyada yaşamı bitiren gök taşı nereden geldi?
Konuyu Başlatan AshaBi
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan AshaBi

AshaBi

Sunucu Sahibi
20 Eki 2023
10,974
19
38
İstanbul
www.ircforumlari.web.tr
Dinozor Çağı'nın sonu: Dünyada yaşamı bitiren gök taşı nereden geldi?

Bilim insanları, dinozorların sonunu getiren gök taşının nereden geldiğini ortaya çıkardı. Yaklaşık 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan gök taşı, gezegendeki bilinen 5. kitlesel yok oluşu tetikleyerek çoğu türün ortadan kalkmasına neden olmuştu. Yeni araştırma, Dinozorlar Çağı'nı bitiren gök taşının bir C-tipi asteroit olduğu sonucuna vardı.

NaNjEirX-UqML_T1nPTpsQ.jpg

66 milyon yıl önce devasa bir gök taşı Dünya'ya çarptığında, yaşamın büyük bölümünü yok etti ve dinazorların hükmüne son verdi.Bilim insanları, kitlesel yok oluşa neden olan gök taşının yapısına dair yeni fikirlere sahip olduklarını öne sürüyor.
ZASpjWOS9EKHlvcucK6d4A.jpg

Olay sırasında ortaya çıkan materyalleri inceleyen uzmanlar, Chicxulub kraterinin, Jüpiter'in yörüngesinin dışından gelen karbon açısından zengin "C tipi" bir asteroit tarafından oluşturulduğunu buldu.
TkzTxd_d90GLQ0AOUiiBLg.jpg

Göktaşı, neredeyse 200 kilometre çapa sahip Chicxulub Krateri'ni oluşturmanın yanı sıra bütün gezegeni enkaz parçaları ve dumana bürümüştü.
EJZMJUxSZkiajYfBiLCwtQ.jpg

Bazı bilim insanları, gezegene çarpan şeyin gök taşı değil, kuyruklu yıldız olduğunu öne sürüyordu. Köln Üniversitesi'nden jeokimyacı Dr. Mario Fischer-Gödde ve ekip arkadaşları, çarpmanın ardından çıkan enkazı inceledi.
_Jft8oc3S06_Ah_qMOPEUw.jpg

Ekip araştırmalar sonucunda, çarpışmaya bir kuyruklu yıldızın yol açtığı veya kalıntının yanardağ patlamalarından oluştuğu seçeneğini eledi. Science adlı hakemli dergide yayımlayan araştırma, Dinozorlar Çağı'nı bitiren gök taşının bir C-tipi asteroit olduğu sonucuna vardı.
9lFHgWzCeUutOOM_hqz8jw.jpg

Karbon oranı yüksek olan bu gök taşları, Jüpiter'in yörüngesinin ötesinde oluşmuştu. Güneş Sistemi'nin oluşum sürecinin başında meydana geldiği düşünülen C-tipi gök taşları, yaşamın yapıtaşlarını da içeriyor. En yaygın asteroitler olan C-tipi gök taşları, artık Mars ve Jüpiter arasındaki Asteroit Kuşağı'nda yer alıyor.

Okumaya devam et...
 

Bu konuyu kimler açtı?

Üst Alt