Welcome to IRCForumLarı®

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?
📌 Bilgilendirme: IRCForumlari.Web.Tr Online Skype destek hattı aktif edilmiştir. Online Skype destek adresi; sales@ircforumlari.web.tr

Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Güncel Haberler kategorisinde AshaBi tarafından oluşturulan Bu mesleğin usta sayısı 20'den 2'ye düştü: Unutulmaya yüz tuttu başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 3 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Güncel Haberler
Konu Başlığı Bu mesleğin usta sayısı 20'den 2'ye düştü: Unutulmaya yüz tuttu
Konuyu Başlatan AshaBi
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan AshaBi

AshaBi

Süper Üye
20 Eki 2023
16,913
19
38
İstanbul
www.ircforumlari.web.tr
Bu mesleğin usta sayısı 20'den 2'ye düştü: Unutulmaya yüz tuttu

Trabzon'da da geçmişi asırlara dayanıp, bir zamanlar her evin vazgeçilmezi olan kalay ve bakırcılık mesleği, teknolojinin gelişmesi ile unutulmaya yüz tuttu. Bakır mutfak gereçlerine olan talep azalırken, kentte bu mesleği sürdüren usta sayısı 20'den 2'ye düştü.

JegEQvVEk06fBxZhU5WigA.jpg

Kentte tarihi Bakırcılar Çarşısı'nda mesleklerini sürdürmeye çalışan az sayıdaki kalaycı ustası müşterilerinden gelen bakır, tencere, tava ve sahanları büyük titizlikle kalaylamaya devam ediyor.
dET0d7GkKES1CoLFkGwMwQ.jpg

Bakırda pişen yemeğin lezzetinin başka hiçbir yerde yakalanmayacağını söyleyen ustalar, mesleklerini zorlu şartlara rağmen sürdürüyor. Bölgede geçmişi asırlara dayanıp, bir zamanlar her evin vazgeçilmezi olan kalay ve bakırcılık mesleği, teknolojinin gelişmesi ile unutulmaya yüz tuttu.
H0KiMwPMrkuhoAXZFjJ5aA.jpg

Bakır mutfak gereçlerine olan talep azalırken, kentte bu mesleği sürdüren usta sayısı 20'den 2'ye düştü. Kentin son kalay ve bakır ustaları, ilerleyen yaşları ve işlerinin azalmasına rağmen, ilginin azaldığı mesleklerini gelecek nesillere aktarmak istiyor.
scUn1czDkkW3CAzNGX0cOg.jpg

43 yıllık kalay ustası Necmi Kaya, küçük yaşta başladığı mesleğini bırakamadığını belirterek, "Kalaycılık güzel meslek, ben de severek yapıyorum. Çocukluğumdan bu yana devam ediyorum. Gençlerin ilgisi yok, kimse çalışmak istemiyor. Yaşadıkça bu mesleğe devam edeceğim.
mdYC7ZkORESY6fL9SPHtew.jpg

Trabzon'daki en genç kalaycı benim. Ömrüm yettiğince halkın ürünlerinin kalaylamaya devam edeceğim. Alttan gelen yok. Gençler bu mesleğe talip değil. Meslek, tozlu topraklı bir meslek. Kömür de var işin içinde. Tüple yapılan kalay da kömürle yapıldığı gibi olmaz. Bu meslek, en fazla 10-15 sene daha giderse gider. Teknolojiye yenildik" dedi
lIKzy9GDV0yiPf4-3GkTTw.jpg

Kentin son bakır ustalarından Muzaffer Göle de "53 senedir severek bu mesleği yapıyorum. Teknolojiye yavaş yavaş yenik düşüyoruz. Artık bakırı kullanan yok zaten. Eskiler kullanıyor bizde, eskilerin getirdiklerini şu anda yapıyoruz.
EokSBSkzEEKqdvLBIy0Vrw.jpg

Eleman yetiştirmekte zorlanıyoruz. Gençler zaten gelmiyor. Eskiden evlenecek olan gençler, çeyizine bakır koyarlardı. Eskiden altını değil, bakırı sorarlardı.
n9YHtDVWh0aoWxVkBZyHsA.jpg

Şimdi çelik setler, alüminyumlar, camlar çıktı. Günlük çalışıyoruz artık. 2 kalaycı kaldık. Bakıra da artık rağbet yok" diye konuştu.
JgRLb1QjaEe5BXSyxFDE_w.jpg


Okumaya devam et...
 

Bu konuyu kimler açtı?

Üst Alt