Welcome to IRCForumLarı®

Join us now to get access to all our features. Once registered and logged in, you will be able to create topics, post replies to existing threads, give reputation to your fellow members, get your own private messenger, and so, so much more. It's also quick and totally free, so what are you waiting for?
📌 Bilgilendirme: IRCForumlari.Web.Tr Online Skype destek hattı aktif edilmiştir. Online Skype destek adresi; sales@ircforumlari.web.tr

Konu Bilgileri

Konu Hakkında Merhaba, tarihinde Ekonomi Haberleri kategorisinde AshaBi tarafından oluşturulan İplere dizilmeye başlandı! Turistlerin ilgisini çekiyor başlıklı konuyu okuyorsunuz. Bu konu şimdiye dek 12 kez görüntülenmiş, 0 yorum ve 0 tepki puanı almıştır...
Kategori Adı Ekonomi Haberleri
Konu Başlığı İplere dizilmeye başlandı! Turistlerin ilgisini çekiyor
Konuyu Başlatan AshaBi
Başlangıç tarihi
Cevaplar
Görüntüleme
İlk mesaj tepki puanı
Son Mesaj Yazan AshaBi

AshaBi

Sunucu Sahibi
20 Eki 2023
11,065
19
38
İstanbul
www.ircforumlari.web.tr
İplere dizilmeye başlandı! Turistlerin ilgisini çekiyor

Denizli'nin Kale ilçesinde yetiştirilen, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tescilli coğrafi işarete sahip Kale biberlerinin hasadı yapılıp, yıkandıktan sonra kurutulmak için iplere dizilmeye başlandı. Tat, koku ve aromasıyla dikkat çeken Kale biberi kuruması için asıldığı askılarda güzel görüntüler oluştururken, turistlerin de ilgisini çekiyor.

C9ieql1vVkmYc3pwzu8XLw.jpg

Kale ilçesinde yetiştirilen ve TSE tarafından 2008 yılında tescil ederek coğrafi işaret verilen Kale biberleri kurutulmaya başlandı.
bRauZy88a0iqyXWO3wQ7NA.jpg

Yöre halkı tarafından tarlalardan toplanan biberler, yıkandıktan sonra iplere dizilerek kurutulmak üzere evlerin balkonlarına ya da lokantalara asılıyor.
i7hQvAMPmkqhkUhmMgYXEA.jpg

Bölgedeki toprakların verimliliğinden kaynaklı olarak kendine has aromasıyla farklı bir tadı olan Kale biberinden sos, salça, pul biber, toz biber ve tarhanalık biber olmak üzere çeşit çeşit kışlık ürün elde ediliyor.
K0AU4vdcck2n9cL7Izaj6A.jpg

Denizli-Muğla kara yolundaki işletmelerin askılara kurutulmak üzere astığı biberler güzel görüntüler sunarken, yoldan geçen yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor.
ORJqyQ7f_0qNLGnRVrWF4Q.jpg

Turistler renkleriyle görsel şölen oluşturan biberlerin fotoğraflarını çekip, sosyal medya hesaplarında paylaşıyor.
vmTzyGNCUEqRdQyAxysLKA.jpg

20 yıldır kurutmak üzere biber dizdiğini söyleyen Gülsiye Soyluer, "Kale biberi nisan ayında dikiliyor. Haziran ayında ise toplamaya başlıyoruz ve iplere diziyoruz. 1,5 ayda 20 ton civarında dizdik. Yorucu oluyor ama 20 yıldır diziyoruz. Biz 3 kişi bir günde 20 çuval biberi diziyoruz. Kuruyan biber bir kış boyunca dayanıyor. Turistler de asılan biberleri görünce şaşırıyorlar. Yanımıza geliyorlar oturuyorlar, dizmeye çalışıyorlar fotoğraf çektiriyorlar" dedi.
xadS8r-SCkee-wXpTCHBtg.jpg

Tataristan'dan Türkiye'ye tatil için gelip Pamukkale'yi ziyaret eden Aygül Zhukova, "Marmaris'ten Pamukkale'ye gidiyoruz. Kale'de durup, mola verdik. Asılmış olan biberleri gördüm. Çok etkileyiciydi, hemen fotoğraflarını çektim. Harika bir yer, her şey o kadar kırmızı ki çok beğendim" diye konuştu.
C2wMjQTb8UeWkSg4fdLzWQ.jpg

Ukrayna'dan tatil için gelen Elena Nesterenko, "Dinlenmek için buraya uğradık. Kurutulmak üzere asılan biberler, çok güzel kokuyor ve iştah kabartıyor. Ayrıca çok da güzel görünüyorlar. Bu özgün bir şey, elle yapıldığını ilk defa gördüm. Harika fotoğraflarını çektim. Gerçekten çok hoşuma gitti. Bu alışılmadık bir şey. Böylesini ilk kez gördüm" dedi.
KvzwyXXJSka6gfzKRfGVMg.jpg

İşletmesine kurutmak üzere biberleri asan Murat Soyluer de "Kale biberi, 3 damarlı bu bölgede yetişen sarı ve koyu yeşile çalan renkte, bir damarı acı geri kalan tatlı etli, kapya biberine benzer. TSE'den tescilli biberdir. Yıllık bin dekar alanda 2 bin 500 ton biber yetiştiriliyor. Büyük çoğunluğu dizilerek kurutulması yapılıyor. Kurutulanlar toz biber ve kızartmalarda kullanılıyor.
WcgfFVc2XkOeOgxisf1UMw.jpg

Tazeleri de közlemesi ve kızartması yapılıyor. Kendine has doğal bir aroması var. Ağustos ayının sonuna kadar toplanması devam ediyor. İplere diziliyor ve ekim ayı sonuna kadar kuruması bekleniyor. Bölgemizde büyük çoğunluk geçimini biberden sağlıyor. Kale biberi Türkiye'nin tescilli bölgesel işaretli 3 biberinden biridir. Yabancı turistlerde asılı biberleri görünce büyük ilgi gösteriyor. Bol bol fotoğraflar çekiyorlar ve paylaşıyorlar. Bu paylaşımları görenlerde merak edip geliyor. Kale biberi de turist çekiyor" diye konuştu.

Okumaya devam et...
 

Bu konuyu kimler açtı?

Üst Alt